Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Meral YILMAZ
Program Tanımı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı; öğrencilere Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi konularında eğitim vermektir. Program boyunca öncelikle Türk Mutfak Kültürü ve daha sonra Uluslararası Mutfak Kültürü (International Cooking) alanında çalışmalar yaparak, Türk Mutfağının Uluslararası Mutfaklar içerisinde yer alması hedeflenmiştir. Bu bağlamda, dört yıllık lisans eğitimi süresince öğrencilere en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri öğretilmekte, iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim ve yönetim becerileri kazandırılmaktadır. Program sonunda öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilmenin yanında, kendi işletmelerini kurabilmeye yönelik bilgi birikimine de sahip olacaklardır. Başarılı öğrenciler için akademik kariyere yönelik imkânlarda da sunulmaktadır.
Bölümde eğitim dili Türkçe olup; öğrencilere zorunlu (İngilizce) ve seçmeli (Almanca ve Rusça) yabancı dil öğrenme imkânları sunulmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde verilen teorik ve uygulamalı derslerin yanında; Genel İşletme, Pazarlama, Muhasebe, İşletme Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, İletişim, Halkla İlişkiler gibi teorik dersler de yer almaktadır. Ayrıca bölümümüz, sektörle yakın iş birliği içinde bulunmakta ve öğrencilerimize eğitim süreleri boyunca mesleki stajlarını yapabilecekleri işletmeleri bulmaları konusunda destek vermektedir.
Program Dili: Türkçe
Üst Derece Programlarına Geçiş: Her alanda yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca 80 iş günü mesleki stajını tamamlaması gerekmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme: Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.
İstihdam Olanakları: Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları otel işletmelerinin yiyecek ve içecek bölümde; bu bölüme bağlı restoran, mutfak ve barlarda ve bağımsız yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilirler. Ayrıca, bölüm mezunlarının akademik kariyer yapmaları da mümkündür.
Bölüm Özgörevleri:
- Alanında akademik donanıma ve sektörel beceriye sahip, Türk ve Dünya Mutfak kültürlerine hâkim, bilimsel ilkeler doğrultusunda hareket eden, milli ve manevi değerlerine bağlı, eleştirel düşünebilen, rekabet edebilen, iş ahlakına sahip, alanında yöneticilik, liderlik ve danışmanlık yapabilen öğrenciler, mutfak şefleri, profesyoneller ve akademisyenler yetiştirmek.
- Turizm sektörünün gelişmesine, bölgenin ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Türk ve Dünya Mutfağı alanlarında AR-GE faaliyetlerinde bulunmak, ulusal ve uluslararası nitelikte bilimsel projeler yürütmek, sürdürülebilir turizmin gelişimine katkı sağlayarak topluma hizmet etmek.
- Ulusal ve uluslararası tüm paydaşlar ve üniversiteler ile iş birliği içerisinde bulunmak, sağlanan iş birlikleri yoluyla eğitimin iyileştirilmesine katkı sağlayacak organizasyonlar düzenlemek.
Program Öğretim Amaçları:
Tablo 1. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı Öğretim Amaçları
|
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı Öğretim Amaçları |
|
|
PÖA1. |
Turizm ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilen; bilgi ve verileri mesleki anlamda tanımlama, analiz etme, sentezleme, yorumlama ve değerlendirme yapabilen bireyler yetiştirmek. |
|
PÖA2. |
Aşçı, aşçı yardımcısı, aşçıbaşı, gastronomi yazarı, yemek stilisti ve fotoğrafçısı, restoran işletmecisi, yiyecek içecek servis elemanı, mutfak eğitimcisi, yiyecek içecek danışmanlığı gibi görevlerde etkin bir lider ve uyumlu bir takım üyesi olarak meslek hayatını sürdürebilen profesyoneller yetiştirmek. |
|
PÖA3. |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında günceli takip eden, alanın gelişimine katkıda bulunan, sürekli eğitim anlayışı ile akademik gelişimlerine devam edebilen, eğitim kurumlarında eğitimci olarak görev alabilecek profesyoneller yetiştirmek. |
|
PÖA4. |
Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olan ve uygulama yapabilen en az iki yabancı dil bilen bireyler yetiştirmek. |
|
PÖA5. |
Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olan, ulusal ve uluslararası gıda güvenliği ve hijyen standartlarını, gıda mevzuatını, iş güvenliği ve ilk yardım uygulamalarını bilen ve alanında uygulama yapabilen profesyoneller yetiştirmek.
|
Program Öğrenim Çıktıları:
Tablo 2. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Program Öğretim Çıktıları
|
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Program Öğretim Çıktıları |
|
|
PÖÇ1. |
Alanı ile ilgili uluslararası işçi sağlığı, iş ve gıda güvenliği mevzuatları ile ilk yardım uygulamalarını bilir ve uygular. |
|
PÖÇ2. |
İşletme ve yönetim fonksiyonlarını bilir ve uygular. Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü planlama ve fiyatlandırma yapar. |
|
PÖÇ3. |
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir, mesleki sorumluluk ve etik bilincine sahip olur. Estetik, sanatsal bilgi ve beceriye sahip olur; gıda maddelerine yönelik “duyusal analiz” ve “kalite kontrol” yapar. |
|
PÖÇ4. |
Klasik / modern mutfak uygulamalarını ve pişirme yöntemlerini bilir. Türk ve dünya mutfaklarını tanır, farklılık ve benzerliklerini bilir, yöresel ve uluslararası tüm reçetelere nasıl ulaşacağını bilir. Kuver tasarımı, yiyecek ve içeceklerin hazırlanması, sunum ve servis tekniklerini bilir ve uygular. |
|
PÖÇ5. |
Gıdaların özellikleri ve besin değerleri hakkında bilgi sahibi olur. Ham-maddenin seçiminden, işlenmesi, sunumu ve tüketilmesine kadar geçen ürün yaşam evrelerinin tamamını başarılı şekilde yürütebilir. Gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. |
|
PÖÇ6. |
İngilizce dilinde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. İngilizce dili dışında yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri gösterir. |
|
PÖÇ7. |
Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı, sözlü ve sözsüz olarak et-kili iletişim kurar. Farklı kültürleri tanır, anlar ve sunum becerileri gösterir. Yaşam boyu öğrenme bilinciyle, kişisel ve mesleki gelişimini sürekli kılar; sorumluluk alarak ekip halinde ve bağımsız şekilde çalışır. |
|
PÖÇ8. |
Turizm ile gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular. Araştırma yapma ve proje önerisi üretme süreci ile ilgili temel düzeyde bilgi sahibidir. Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojileri, yazılımları, araç-gereçleri kullanır. |
|
PÖÇ9. |
Değişen tüketici beklentilerini karşılamak üzere yenilikçi bakış açısıyla çözümler üretir. Mesleki etiğe uygun bir şekilde sanitasyon ilkelerine göre çalışır. Gastronomi alanı ile ilgili sürdürülebilirlik ve atık yönetimi uygulamaları hakkında bilgi sahibidir. |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı İç ve Dış Paydaşları:
Gastronomi ve Mutfak Sanatları programı iç paydaşları arasında; öğrenciler, öğretim elemanları, turizm fakültesi dekanlığı ve birimleri ile rektörlük ve birimleri olmak üzere 4 temel yapıtaşı bulunmaktadır. İç paydaşlara detaylı olarak Tablo 3. üzerinde yer verilmiştir.
Tablo 3. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı İç Paydaşları
|
İç Paydaşlar |
|
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı öğrencileri (Lisans, Tezli Yüksek Lisans, Tezsiz Yüksek Lisans) |
|
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı öğretim elemanları |
|
Fakülte bünyesindeki diğer bölümlerin (Turizm İşletmeciliği) öğrencileri |
|
Fakülte bünyesindeki diğer bölümlerin (Turizm İşletmeciliği) öğretim elemanları |
|
Turizm Fakültesi Dekanlığı |
|
Turizm Fakültesi İdari Birimleri (Fakülte Sekreterliği, Öğrenci İşleri, Ayniyat, Tahakkuk) |
|
Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü |
|
Sağlık ve Kültür Daire Başkanlığı |
|
Turizm Fakültesi Mihmandar Uygulama Oteli Çalışanları |
|
Turizm Fakültesi Has Bahçe Kafe Çalışanları |
|
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Daire Başkanlıkları |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları programı dış paydaşları ise Tablo 4. üzerinde gösterilmektedir.
Tablo 4. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı Dış Paydaşları
|
Dış Paydaşlar |
|
Yasal Kuruluşlar (Millî Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi,) |
|
Kültür ve Turizm Bakanlığı |
|
Antalya ve Sivas Bölgelerindeki Oteller |
|
Restoranlar |
|
Acenteler |
|
Alanla İle ilgili Dernekler |
|
Mezun öğrenciler |
|
Sektör İşletmeleri |
|
Meslek Odaları/Birlikler (TUADER, POYD, TÜRSAB, TGA) |
|
Diğer Üniversitelerin Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleri |
|
Kısa Süreli İş Ortaklığı İçerisinde Bulunulan Kurumlar |
İletişim:+903462191010
Dahili: 4962
E-posta: meralylmz@cumhuriyet.edu.tr