Tanıtım

Turizm İşletmeciliği Bölümü 

Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Mustafa IŞKIN

Program Tanımı: Turizm İşletmeciliği eğitimi, öğrencilere rekabetçi bir çevrede faaliyet göstermeye çalışan turizm işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilebilmesini sağlayan bilgi ve becerilerin kazandırılmasını içermektedir. Bu bağlamda, Konaklama İşletmeciliği eğitimi; yönetim, pazarlama, finansman, muhasebe gibi işletmecilik süreçleri ile birlikte uygulamaya dayalı konuları da kapsamaktadır. 

Turizm İşletmeciliği Bölümü’nün derslerinin içeriği; öğrencilerin teorik turizm işletmeciliği bilgisine sahip olabilecekleri, aynı zamanda turizm işletmelerinde karşılaştıkları çeşitli işletme problemlerine çözüm bulmada gereksinim duyacakları teknik bilgiyi edinebilecekleri doğrultuda oluşturulmuştur. 

Program Dili: Türkçe 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca 80 iş günü mesleki stajını tamamlaması gerekmektedir. 

Üst Derece Programlarına Geçiş: Her alanda yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilir. 

Ölçme ve Değerlendirme: Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. 

İstihdam Olanakları: Turizm İşletmeciliği Bölümü’nün amacı; turizm işletmelerinin gereksinim duyduğu yabancı dil bilen, temel işletmecilik bilgilerine ve turizm bilgisine hâkim, yöneticiliğin gerektirdiği iletişim becerilerine, vizyona ve etik bilincine sahip, insan ilişkilerinde başarılı, teorik bilgisini kolaylıkla uygulamada kullanabilen, işletmecilik sorunlarına çözüm getirmede analitik düşünebilen, üreten ve sorgulayan bireyler yetiştirmektir. Bu doğrultuda Konaklama İşletmeciliği bölümü mezunları; turizm ile ilişkili kamu kurumlarında ve özel sektör işletmelerinde yönetim kademelerinde çalışabilirler. 

Turizm İşletmeciliği Bölümü Program Çıktıları

PÇ1

Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgularla ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur.

PÇ2

Turizm endüstrisi ve turizm endüstrisi içerisinde yer alan işletmeler ve bunların işleyişi hakkında bilgi sahibi olur. Küresel ve yerel boyutta turizm sektörü ve turizm işletmelerinin faaliyetleri ve uygulamalarının etkileri ve çıktılarına ilişkin bilgi edinir.

PÇ3

Turizm ile ilgili aktörlerini (yerel, ulusal ve uluslararası) ve söz konusu aktörlerin oluşturdukları birlikleri, yapıları ve örgütleri bilir. Turizm aktörleri ve paydaşlarının faaliyetleri sonucunda oluşan turizme ilişkin politikaların, stratejilerin, kanunların, yönetmelikleri vb. hukuki düzenlemelerin, mesleğe ilişkin kabul görmüş standartları ve uygulamaları öğrenir ve bilir.

PÇ4

Programda verilen dersler sayesinde öğrencilerin organizasyon oluşturabilme, proje geliştirme ve yönetebilme, operasyon yürütebilme, operasyon ve faaliyetlerin sonuçlarını tespit edilebilme ve denetleme, yaptığı denetlemeler sonucunda süreçleri geliştirebilecek faaliyetlerde bulunabilme becerileri kazanır.

PÇ5

Turizm işletmeleri ve sektöründe yaşanan gelişmelerin farkında olmasını sağlanır bu farkındalık sayesinde öğrencilerin sahip olmaları gereken yetkinliklerin ve becerilerin bilmesi sağlanır. Böylelikle öğrencilerin sahip oldukları beceriler güncel kalır.

PÇ6

Öğrenciler turizm alanında kullanılan bilgi ve bilişim teknolojilerinin kullanımını ve bakımını öğrenir, bu alanda turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu becerileri kazanır.

PÇ7

Öğrencilerin turizm alanındaki gelişime açık yönlerin ve sorunların farkına varmalarını sağlanır, Sonrasında bu alanlarda fikirler ve çözüm önerileri geliştirebilme becerisi kazanır.

PÇ8

Öğrencilerin bireysel veya organizasyonun bir parçası olarak iş yapabilmesini sağlanır. Öğrenciler organizasyon oluşturabilme, örgütleme, plan oluşturma, yöneltme, motivasyon ve denetleme ve iletişim kurma yetkinliklerini kazanır.

PÇ9

Öğrencinin sorumluluk alanında bulunan işgörenlerin performanslarını bireysel ve toplu olarak değerlendirme yetkinliğini kazanır, performans değerlendirme sonuçlarına göre işgörenlerin gelişimine katkı sağlayabilir, Yaşanabilecek sorunlara ve krizlere cevap verebilecek fikirler ve faaliyetler üretebilir.

PÇ10

Öğrenciler mesleki ve kişisel gelişimlerini devamlı hale getirecek temel yetkinlikleri kazanır ve mesleki ve kişisel gelişimlerinde önemli rol oynayacak etkili iletişim kurma ve sunum yetkinliklerini kazanır.

PÇ11

Öğrencinin ana dili dışında, alanıyla ilgili bir yabancı dili B2 (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B2) seviyesinde bilir ve kullanır.

PÇ12

Ana dili dışında, alanıyla ilgili ikinci bir yabancı dili B1 (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) seviyesinde bilir ve kullanabilir.

PÇ13

Turizm işletmeciliği ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları uygular; toplumsal, bilimsel, kültürel değerlere ve küresel turizm etik kodlarına bağlı kalarak sorumluluk bilinci ile hareket eder.

PÇ14

Misafirlerin sağlık ve güvenliğinin sağlanması kapsamında işletme içerisinde uygun alanlarda ilgili uyarılarda ve yönlendirmelerde bulunarak gerekli teçhizat ve donanımı tedarik eder.

       

Turizm İşletmeciliği Bölümü Program Öğretim Amaçları

PÖA1. Ulusal ve Uluslararası turizm piyasasında rekabet edebilecek özellikteki turizm işletmelerinin gereksinimi olan yönetsel ve teknik bilgi, beceri ve donanıma sahip, sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş, etik değerleri ilke edinmiş uzman personel ve yöneticiler yetiştirmek. Orta ve üst düzey yönetici olarak görev almasını sağlamak

PÖA2. Turizm İşletmeciliği alanındaki teorik ve uygulamalı alanlarda eğitim gören öğrencilerimize, hayatları boyunca kullanabilecekleri eğitim donanımını vererek, turizm sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda küresel düzeydeki değişimleri de göz önünde bulunduracakları turizm işletmeciliği mesleğinin gerektirdiği donanımla hareket etmelerini sağlamalarını amaçlamak.

PÖA3.  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere diğer kamu kurumlarında ve lisansüstü eğitim ile akademik gelişimlerine devam ederek üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik personel olarak görev almak

PÖA4. Turizm sektöründe ve diğer alanlarda girişimci olarak günceli takip eden, alanın gelişimine katkıda bulunan ve kendi işletmelerini açabilen bireyler yetiştirmek.

Turizm İşletmeciliği Bölümünün Özgörevleri

BÖ1. Turizm İşletmelerinde görev alacak yönetici adayları yetiştirmek

BÖ2. Küresel çapta turizm alanındaki bilgi ve becerilere sahip olmak

BÖ3. Turizm sektöründeki iç ve dış paydaşlar ile iş birliği içerisinde olmak.

BÖ4. Sahip olduğu bilgiyi, bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanan bireyler yetiştirmek

BÖ5. Turizm Sektörünün sahip olduğu konumu iyileştirecek rekabetçi girişimci adayları yetiştirmek.

Turizm İşletmeciliği Bölümü İç Paydaşları

Turizm İşletmeciliği Lisans Programı öğrencileri,

Turizm İşletmeciliği Lisans Programı öğrenci temsilcisi,

Turizm İşletmeciliği Lisans Programı öğretim elemanları,

Turizm İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans ve tezsiz yüksek lisans Programı öğrencileri,

Turizm İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans ve Tezsiz yüksek lisans Programı öğretim elemanları,

Fakülte bünyesindeki diğer bölümlerin (Gastronomi ve Mutfak Sanatları) öğrencileri,

Fakülte bünyesindeki diğer bölümlerin (Gastronomi ve Mutfak Sanatları) öğretim elemanları,

Turizm Fakültesi Dekanlığı,

Turizm Fakültesi İdari Birimleri (Fakülte Sekreterliği, Öğrenci İşleri, Ayniyat, Tahakkuk),

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü.

Sağlık ve Kültür Daire Başkanlığı

Turizm Fakültesi Mihmandar Uygulama Oteli çalışanları

Turizm Fakültesi Has bahçe Kafe Çalışanları

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Daire Başkanlıkları

Turizm İşletmeciliği Bölümü Dış Paydaşları

Yasal Kuruluşlar (Millî Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi,)

Kültür ve Turizm Bakanlığı

Antalya ve Sivas Bölgelerindeki Oteller

Restoranlar

Acenteler

Alanla İle ilgili Dernekler

Mezun öğrenciler

Sektör İşletmeleri

Meslek Odaları/Birlikler (TUADER, POYD, Türsab, TGA)

 

Bölüm Başkanı

Ana Bilim Dalı Başkanları

Bağlantılar

Araştırma

İletişim

Bölüm Başkanı

Doç.Dr. Mustafa IŞKIN

İletişim:+903462191010

Dahili:4949

Yukarı