Tanıtım

Turizm İşletmeciliği Bölümü 

Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Mustafa IŞKIN

Program Tanımı: Turizm İşletmeciliği eğitimi, öğrencilere rekabetçi bir çevrede faaliyet göstermeye çalışan turizm işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilebilmesini sağlayan bilgi ve becerilerin kazandırılmasını içermektedir. Bu bağlamda, Konaklama İşletmeciliği eğitimi; yönetim, pazarlama, finansman, muhasebe gibi işletmecilik süreçleri ile birlikte uygulamaya dayalı konuları da kapsamaktadır. 

Turizm İşletmeciliği Bölümü’nün derslerinin içeriği; öğrencilerin teorik turizm işletmeciliği bilgisine sahip olabilecekleri, aynı zamanda turizm işletmelerinde karşılaştıkları çeşitli işletme problemlerine çözüm bulmada gereksinim duyacakları teknik bilgiyi edinebilecekleri doğrultuda oluşturulmuştur. 

Program Dili: Türkçe 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları: Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca 80 iş günü mesleki stajını tamamlaması gerekmektedir. 

Üst Derece Programlarına Geçiş: Her alanda yüksek lisans, doktora programlarına veya sanatta yeterlik programlarına başvurabilir. 

Ölçme ve Değerlendirme: Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. 

İstihdam Olanakları: Turizm İşletmeciliği Bölümü’nün amacı; turizm işletmelerinin gereksinim duyduğu yabancı dil bilen, temel işletmecilik bilgilerine ve turizm bilgisine hâkim, yöneticiliğin gerektirdiği iletişim becerilerine, vizyona ve etik bilincine sahip, insan ilişkilerinde başarılı, teorik bilgisini kolaylıkla uygulamada kullanabilen, işletmecilik sorunlarına çözüm getirmede analitik düşünebilen, üreten ve sorgulayan bireyler yetiştirmektir. Bu doğrultuda Konaklama İşletmeciliği bölümü mezunları; turizm ile ilişkili kamu kurumlarında ve özel sektör işletmelerinde yönetim kademelerinde çalışabilirler. 

Program Yeterlilikleri (Çıktıları): 

  • Turizm işletmeciliği alanındaki ve yakın disiplinlerdeki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgularla ilgili kapsamlı ve sistemli bilgiye sahip olur.

 

  • Turizm sektörünün yapısı işleyişi ve sektörün kalkınmadaki önemi konusunda bilgi sahibi olur.

 

  • Dünya ve Türkiye kültür ve coğrafyası hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olur ve bu bilgileri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.

 

  • Turizm işletmelerinin (Konaklama işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi) organizasyon yapıları hakkında bilgi sahibi olur ve etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim kuram ve uygulamalarını bilir.

 

  • Turizm sektöründeki ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek geleceğe ilişkin öngörülerde bulunabilir.

 

  • Turizm işletmelerinde hizmet verme süreçlerini öğrenerek misafir memnuniyetini sağlar.

 

  • İngilizce okuma, anlama, konuşma ve yazma becerilerine sahip olur. Ayrıca turizm alanında geçerli en az bir yabancı dili (İngilizce dışında), sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde bilir.

 

  • Turizm işletmelerinde kullanılan bilgisayar yazılımları (ön büro otomasyon, rezervasyon, biletleme ve satış vb.) ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma beceresine sahiptir.

 

  • Misafirlerin sağlık ve güvenliğinin sağlanması kapsamında işletme içerisinde uygun alanlarda ilgili uyarılarda ve yönlendirmelerde bulunarak gerekli teçhizat ve donanımı tedarik eder. Ek olarak, ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve mesleki sorumluluk ve etik bilincine sahiptir.

 

  • Kendini kişisel ve mesleki anlamda geliştirerek, turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakıma, hijyene ve görünüme de özen gösterir. Farklı kültürleri tanır, misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle etkili iletişim kurar ve sunum becerileri gösterir. Ayrıca, alanı ile ilgili araştırmalar yapabilir, proje hazırlama, yürütme sürecinde aktif olarak rol üstlenebilir.

 

  • Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) (yoksulluk, açlık, sağlıklı ve kaliteli yaşam, nitelikli eğitim, cinsiyet eşitliği, temiz su ve sanitasyon, erişilebilir temiz enerji, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, sanayi, yenilikçilik ve alt yapı, eşitsizliklerin azaltımı, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar, sorumlu tüketim ve üretim, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşam, barış, adalet ve güçlü kurumlar, amaçlar için ortak çaba) en az biri hakkında farkındalığa sahiptir.

Alan Yeterlilikleri: 

  • Turizm alanı ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.  

  • Uygulamada karşılaşılan ya da öngörülemeyen sorunlar için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.  

  • Turizm alanına ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.  

  • Karar, uygulama ve davranışlarında turizm işletmeciliği alanına ilişkin edindiği bilgileri kullanma becerisine sahiptir.  

  • Turizm alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarır.  

  • Kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.  

  • Öğrenme gereksinimlerine yönelik programlara katılıma açık olur.  

  • En az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar yabancı dil bilgisine sahiptir.  

  • Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.  

  • Örgüt/Kurum, iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.  

  • Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.  

  • Değişime ve yeniliğe açıktır. 

  • Turizm alanında temel düzeyde bilgilere sahiptir. 

Program Öğretim Amaçları

1. Ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği içerisinde, nitelikli turizm işletmelerinin gereksinimi olan bilgi, beceri ve donanıma sahip, sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş ve etik değerleri ilke edinmiş mezunlar yetiştirmek.


2. Turizm alanında iyi derecede İngilizce bilen, yenilikleri sürekli takip eden, bilimsel düşüncenin gücünü benimsemiş ve çok yönlü araştırmalar yapabilen uzman personel ve yöneticiler yetiştirmek.


3. Turizm alanındaki küresel değişimler ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda hayat boyunca kullanılabilecek teorik ve uygulamalı beceriye sahip, sektörün gerektirdiği donanımla hareket eden, ulusal ve uluslararası etkinlikler ve sosyal aktivitelere katılan mezunlar yetiştirmek.


4. Bilimsel çalışmalar yaparak, sektör tarafından öncelikli olarak tercih edilen, sorumluluk sahibi ve işletme kurabilecek, nitelikli mezunlar yetiştirmek.


5. Uluslararası turizm işletmeleri hakkında bilgi sahibi olan, iletişim becerileri gelişmiş ve en az iki yabancı dil bilen mezunlar yetiştirmektir.

 

 Bölüm Özgörevleri

  1. Turizm İşletmelerinde görev alacak yönetici adayları yetiştirmek.
  2. Küresel çapta turizm alanındaki bilgi ve becerilere sahip olarak adını duyurmak.
  3. Turizm sektöründeki iç ve dış paydaşlar ile iş birliği içerisinde olmak.
  4. Sahip olduğu bilgiyi, bilinen ve yeni sorunların çözümünde kullanır.
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  

 

Bölüm Başkanı

MUSTAFA IŞKIN
Doç.Dr. MUSTAFA IŞKIN
Bölüm Başkanı

mustafaiskin@cumhuriyet.edu.tr
Dahili : 4949

Ana Bilim Dalı Başkanları

Bağlantılar

Araştırma

İletişim

Bölüm Başkanı

Doç.Dr. Mustafa IŞKIN

İletişim:+903462191010

Dahili:4949

Yukarı